Abstract
The present paper is devoted to contemporary nomenclature of Polish ampelonyms. The conducted analysis of excerpts has shown that the process of their naming works in a similar way as it does in the case of other chrematonyms. The most common naming techniques are transonimization and onimization. This is how 73.4% of all analysed names originated, mostly from proprial bases (57.1%) and appellative bases (16.3%). Derivation was used to form 24% of the names, most of the ampelonyms were created by means of syntactic derivation which leads to the creation of names as a compound structure or a prepositional phrase — so much as 18.3% of all analysed onyms. The naming of vineyards is distinguished by a significant amount of words derived from toponyms (which are connected with viniculture conditions) and words derived from anthroponyms (indicating possessive and family character of vineyards).References
Badyda, E. (2011). O problemach z ustaleniem postaci chrematonimu — na przykładzie nazw polskich wyrobów cukierniczych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 31–41.
Banderowicz, K. (2011). Mens sana in corpore sano. Współczesne tendencje w nazewnictwie polskich sanatoriów. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesno- ści. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 43–58.
Buczek, K. (1958). Książęca ludność służebna w Polsce wczesnofeudalnej. Wrocław–Kraków: Zakład Narodowy im. Ossolińskich.
Gałkowski, A. (2011a). Chrematonomastyka jako autonomizująca się subdyscyplina nauk ono- mastycznych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 180–193.
Gałkowski, A. (2011b). Chrematonimy w funkcji kulturowo-użytkowej. Onomastyczne studium porównawcze na materiale polskim, włoskim, francuskim. Wyd. 2. Łódź: Wyd. UŁ.
Gieysztor, A. (1986). Mitologia Słowian. Wyd. 2. Warszawa: WAiF.
Jaros, V. (2005). Konotacje semantyczne nazw częstochowskich pubów. W: I. Ignatowicz-Skow- rońska (red.). Nazewnictwo na pograniczach. Szczecin: Wyd. Naukowe Uniwersytetu Szcze- cińskiego, s. 347–357.
Jaros, V. (2011). Techniki nominacyjne w zakresie współczesnego nazewnictwa wyrobów pie- karniczych i cukierniczych. W: M. Biolik, J. Duma (red.). Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 215–233.
Kopertowska, D. (2001). Nazewnictwo przemysłowo-usługowe. W: K. Michalewski (red.), Współczesna leksyka. Cz. I. Łódź: Wyd. UŁ, s. 157–167.
Kosyl, C. (1981). Z problematyki nazw will, pensjonatów i domów wczasowych. Onomastica, XXVI, s. 103–117.
Kosyl, C. (2001). Chrematonimy. W: J. Bartmiński (red.), Współczesny język polski. Lublin: Wyd. UMCS, s. 447–452.
Łobodzińska, R. (2011). Imiona w różnych klasach chrematonimów. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 301–310.
Myśliwiec, R. (2009). Uprawa winorośli. Kraków: Wyd. Plantpress.
Rzetelska-Feleszko, E. (1994). Najnowsze nazwy sklepów, W: E. Wrocławska (red.), Uwarun- kowania i przyczyny zmian językowych. Zbiór studiów. Warszawa: Slawistyczny Ośrodek Wydawniczy, s. 133–142.
Rzetelska-Feleszko, E. (2000). Nazwy firm — chaos czy system? W: M. Czachorowska, Ł. M. Szewczyk (red.), Onomastyka polska a nowe kierunki językoznawcze. Materiały z XI Ogólnopolskiej Konferencji Onomastycznej, 15–17 czerwca 1998 Bydgoszcz–Pieczyska. Bydgoszcz, s. 99–112.
Siwiec, A. (2006). Przestrzeń miejska jako przestrzeń onimiczna (uwarunkowania lingwistycz- nokulturowe). W: M. Święcicka (red.), Miasto. Przestrzeń zróżnicowana językowo, kulturowo i społecznie. Bydgoszcz: Wyd. Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, s. 115–128.
Wawro, E. (2011). Winnice w Polsce. Wszystko o enoturystyce. Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza.
Banderowicz, K. (2011). Mens sana in corpore sano. Współczesne tendencje w nazewnictwie polskich sanatoriów. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesno- ści. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 43–58.
Buczek, K. (1958). Książęca ludność służebna w Polsce wczesnofeudalnej. Wrocław–Kraków: Zakład Narodowy im. Ossolińskich.
Gałkowski, A. (2011a). Chrematonomastyka jako autonomizująca się subdyscyplina nauk ono- mastycznych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 180–193.
Gałkowski, A. (2011b). Chrematonimy w funkcji kulturowo-użytkowej. Onomastyczne studium porównawcze na materiale polskim, włoskim, francuskim. Wyd. 2. Łódź: Wyd. UŁ.
Gieysztor, A. (1986). Mitologia Słowian. Wyd. 2. Warszawa: WAiF.
Jaros, V. (2005). Konotacje semantyczne nazw częstochowskich pubów. W: I. Ignatowicz-Skow- rońska (red.). Nazewnictwo na pograniczach. Szczecin: Wyd. Naukowe Uniwersytetu Szcze- cińskiego, s. 347–357.
Jaros, V. (2011). Techniki nominacyjne w zakresie współczesnego nazewnictwa wyrobów pie- karniczych i cukierniczych. W: M. Biolik, J. Duma (red.). Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 215–233.
Kopertowska, D. (2001). Nazewnictwo przemysłowo-usługowe. W: K. Michalewski (red.), Współczesna leksyka. Cz. I. Łódź: Wyd. UŁ, s. 157–167.
Kosyl, C. (1981). Z problematyki nazw will, pensjonatów i domów wczasowych. Onomastica, XXVI, s. 103–117.
Kosyl, C. (2001). Chrematonimy. W: J. Bartmiński (red.), Współczesny język polski. Lublin: Wyd. UMCS, s. 447–452.
Łobodzińska, R. (2011). Imiona w różnych klasach chrematonimów. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 301–310.
Myśliwiec, R. (2009). Uprawa winorośli. Kraków: Wyd. Plantpress.
Rzetelska-Feleszko, E. (1994). Najnowsze nazwy sklepów, W: E. Wrocławska (red.), Uwarun- kowania i przyczyny zmian językowych. Zbiór studiów. Warszawa: Slawistyczny Ośrodek Wydawniczy, s. 133–142.
Rzetelska-Feleszko, E. (2000). Nazwy firm — chaos czy system? W: M. Czachorowska, Ł. M. Szewczyk (red.), Onomastyka polska a nowe kierunki językoznawcze. Materiały z XI Ogólnopolskiej Konferencji Onomastycznej, 15–17 czerwca 1998 Bydgoszcz–Pieczyska. Bydgoszcz, s. 99–112.
Siwiec, A. (2006). Przestrzeń miejska jako przestrzeń onimiczna (uwarunkowania lingwistycz- nokulturowe). W: M. Święcicka (red.), Miasto. Przestrzeń zróżnicowana językowo, kulturowo i społecznie. Bydgoszcz: Wyd. Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, s. 115–128.
Wawro, E. (2011). Winnice w Polsce. Wszystko o enoturystyce. Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza.