Contemporary Names of Polish vineyards
PDF (Polski)

Keywords

chrematonymia
firmonym
ampelonym
enonym
enotourism

Abstract

The present paper is devoted to contemporary nomenclature of Polish ampelonyms. The conducted analysis of excerpts has shown that the process of their naming works in a similar way as it does in the case of other chrematonyms. The most common naming techniques are transonimization and onimization. This is how 73.4% of all analysed names originated, mostly from proprial bases (57.1%) and appellative bases (16.3%). Derivation was used to form 24% of the names, most of the ampelonyms were created by means of syntactic derivation which leads to the creation of names as a compound structure or a prepositional phrase — so much as 18.3% of all analysed onyms. The naming of vineyards is distinguished by a significant amount of words derived from toponyms (which are connected with viniculture conditions) and words derived from anthroponyms (indicating possessive and family character of vineyards).
https://doi.org/10.17651/ONOMAST.59.19
PDF (Polski)

References

Badyda, E. (2011). O problemach z ustaleniem postaci chrematonimu — na przykładzie nazw polskich wyrobów cukierniczych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 31–41.

Banderowicz, K. (2011). Mens sana in corpore sano. Współczesne tendencje w nazewnictwie polskich sanatoriów. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesno- ści. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 43–58.

Buczek, K. (1958). Książęca ludność służebna w Polsce wczesnofeudalnej. Wrocław–Kraków: Zakład Narodowy im. Ossolińskich.

Gałkowski, A. (2011a). Chrematonomastyka jako autonomizująca się subdyscyplina nauk ono- mastycznych. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 180–193.

Gałkowski, A. (2011b). Chrematonimy w funkcji kulturowo-użytkowej. Onomastyczne studium porównawcze na materiale polskim, włoskim, francuskim. Wyd. 2. Łódź: Wyd. UŁ.

Gieysztor, A. (1986). Mitologia Słowian. Wyd. 2. Warszawa: WAiF.

Jaros, V. (2005). Konotacje semantyczne nazw częstochowskich pubów. W: I. Ignatowicz-Skow- rońska (red.). Nazewnictwo na pograniczach. Szczecin: Wyd. Naukowe Uniwersytetu Szcze- cińskiego, s. 347–357.

Jaros, V. (2011). Techniki nominacyjne w zakresie współczesnego nazewnictwa wyrobów pie- karniczych i cukierniczych. W: M. Biolik, J. Duma (red.). Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 215–233.

Kopertowska, D. (2001). Nazewnictwo przemysłowo-usługowe. W: K. Michalewski (red.), Współczesna leksyka. Cz. I. Łódź: Wyd. UŁ, s. 157–167.

Kosyl, C. (1981). Z problematyki nazw will, pensjonatów i domów wczasowych. Onomastica, XXVI, s. 103–117.

Kosyl, C. (2001). Chrematonimy. W: J. Bartmiński (red.), Współczesny język polski. Lublin: Wyd. UMCS, s. 447–452.

Łobodzińska, R. (2011). Imiona w różnych klasach chrematonimów. W: M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności. Olsztyn: Wyd. UWM, s. 301–310.

Myśliwiec, R. (2009). Uprawa winorośli. Kraków: Wyd. Plantpress.

Rzetelska-Feleszko, E. (1994). Najnowsze nazwy sklepów, W: E. Wrocławska (red.), Uwarun- kowania i przyczyny zmian językowych. Zbiór studiów. Warszawa: Slawistyczny Ośrodek Wydawniczy, s. 133–142.

Rzetelska-Feleszko, E. (2000). Nazwy firm — chaos czy system? W: M. Czachorowska, Ł. M. Szewczyk (red.), Onomastyka polska a nowe kierunki językoznawcze. Materiały z XI Ogólnopolskiej Konferencji Onomastycznej, 15–17 czerwca 1998 Bydgoszcz–Pieczyska. Bydgoszcz, s. 99–112.

Siwiec, A. (2006). Przestrzeń miejska jako przestrzeń onimiczna (uwarunkowania lingwistycz- nokulturowe). W: M. Święcicka (red.), Miasto. Przestrzeń zróżnicowana językowo, kulturowo i społecznie. Bydgoszcz: Wyd. Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, s. 115–128.

Wawro, E. (2011). Winnice w Polsce. Wszystko o enoturystyce. Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza.